הכנה לשירות משמעותי
שימו לב!
בשל התפרצות נגיף הקורונה בישראל ישנם שינויים בהתנהלות הצווים הראשונים, מיונים וגיוס וכן במיונים לשנת שירות
מתחילים את הצו הראשון ברשת - לחצו כאן
תהליך הגיוס
השיבוץ לגיוס נעשה ע"פ עקרון הגיל כך שהבוגרים יותר בשנתון יגוייסו קודם ובהתאם לחוק שירות ביטחון - לא לפני סיום כיתה י"ב ורק לאחר ההגעה לגיל 18 לפי לוח השנה העברי. מתחילת תהליך הגיוס ועד לסיומו קרוי הצעיר "מועמד לשירות ביטחון" (מלש"ב).
הצו הראשון
כל צעיר שהגיע לגיל המתאים מקבל צו להתייצבות בלשכת הגיוס (ידוע גם כ"צו ראשון").
הצו הראשון הוא השלב הראשון בתהליך המיון והשיבוץ. במהלך אותו יום לשכת הגיוס תאסוף נתונים עליכם שיקבעו את עתידכם בצה"ל. את המבחנים בצו הראשון ניתן לעשות פעם אחת בלבד ואת התהליכים שתעברו ביום זה לא תוכלו לעבור שוב אז חשוב להשקיע.
אלו השלבים אותם תעברו בצו הראשון:
אימות נתונים
בתחנה זו תפגשו מאבחנת פסיכוטכנית שתפקידה הוא לוודא שהפרטים אודות השכלתכם, מצבכם המשפחתי, כתובתכם, מספר הטלפון שלכם ועוד, שיש בידי הצבא נכונים ומעודכנים. לאחר שיחה קצרה עם המאבחנת, תעברו מבחן שייבחן את רמת העברית שלכם. מבחנים אלה מהווים חלק מרכזי בחישוב הנתונים הסופיים שלכם.
-
דירוג פסיכוטכני ראשוני (דפ"ר) מסתמך על מבחנים פסיכוטכנים ממוחשבים.
-
קבוצת איכות (קב"א) מהווה מדד מיון ותכנון ראשוני לאיתור ושיבוץ.
ראיון אישי
לתחנה זו יגיעו כלל הבנים וחלק מהבנות. מלש"ביות המעוניינות להתנדב למערך הלחימה יעברו גם הן ראיון אישי במיון לוחמות. הראיון האישי נועד כדי שהצבא יכיר אתכם הכי טוב שאפשר. הראיון בודק את מידת התאמתכם לשירות צבאי. במהלך הראיון תישאלו שאלות אודות נושאים שונים בחייכם. חשוב לציין שהראיון האישי אינו מבחן! ולכן חשוב שתהיו אמיתיים ותענו בכנות. בתום הראיון נקבע למלש"ב צד"כ (ציון דירוג כללי). הצד"כ ישוקלל לבנים בציון הקב"א. לבנות לא ישוקלל הצד"כ על מנת לא ליצור חוסר שוויון בין בנות שעברו ראיון לבין בנות שלא.
מיון רפואי
לתחנה זו חובה להביא את השאלון הרפואי מלא וחתום על ידי רופא המשפחה. בתחנה זו תבצעו בדיקה רפואית שמטרתה קביעת ציון הפרופיל הרפואי שלכם. (נע מ 21 עד 97) בין הבדיקות השונות תבצעו בדיקת גובה, משקל, ראייה, שתן ועוד. למען נוחיותכם, תוכלו לבצע את בדיקת השתן מראש בקופת החולים ולשלוח את תוצאותיה דרך האתר, בתנאי שהבדיקה בתוקף. עם סיום הבדיקות, תיכנסו לחדר הרופא אשר יקבע את הפרופיל הרפואי. חשוב לדעת! ניתן להיבדק עם טייץ' בגובה מחצית הירך וגופייה. זכותכם לבקש חובש/ת בן/בת מינכם נוכחים בזמן הבדיקה.
מבחנים פסיכוטכניים
בתחנה זו תבצעו סדרת מבחנים ממוחשבים שיקבעו את ציוני הדפ"ר והקב"א שלכם. ציונים אלו ישפיעו בעתיד על אפשרויות השיבוץ שלכם לתפקידים השונים בצבא. לפני הכניסה למבחן תעברו הדרכה מלאה על אופן מילוי התשובות. עולים חדשים זכאים להיבחן במבחן מותאם באחת מהשפות: אנגלית, רוסית, צרפתית, ספרדית, אמהרית או ערבית. המבחנים מתבצעים במחשב ומורכבים ממבחני אינטליגנציה מילוליים ואנליטיים. במבחנים ייבדקו יכולות הבנה, חשיבה, ניתוח והסקת מסקנות. המבחנים הינם חד פעמיים, לכן חשוב להגיע רעננים ולהשקיע את מירב המאמצים כדי להצליח.
דגשים חשובים לתחנה זו –
-
מלש"ב אשר מגיעות לו הקלות מסוימות ולא יצהיר על כך טרם המבחנים הפסיכוטכניים, לא יקבל אותן ולכן כדאי להצהיר על כך לפני ולהגיש את האבחון על מנת לקבל את ההקלות.
-
המבחנים הם ברמת קושי עולה, כלומר השאלה הראשונה בפרק תהיה פשוטה ורמת הקושי תעלה בהדרגה
-
למבחנים אלה משקל מכריע בקביעת השיבוץ שלכם, אין לזלזל בהם!
מה צריך להביא איתי לצו הראשון
-
תעודה מזהה בתוקף
-
שאלון רפואי מלא וחתום (ניתן למצוא את השאלון באתר מתגייסים תחת "טפסים שימושיים" – "צו ראשון")
-
טופס אישור בגרויות (ניתן למצוא באתר מתגייסים תחת "טפסים שימושיים")
-
פרטי קופת החולים
-
תוצאות בדיקת שתן ובדיקת ראייה (ובדיקות נוספות אם נדרשתם לכך מראש)
-
פרטים אישיים של ההורים
-
דרכון זר, אם קיים
-
צו הזימון שנשלח אליכם בדואר
-
משהו להנעים את זמנכם – ידוע שהצו הראשון יכול לקחת זמן רב מכיוון שצריך לחכות בתורים.
טיפים כלליים
-
שינה טובה וארוכה - זה לא סוד שהגוף והמוח שלנו מתפקדים טוב יותר לאחר שינה מספקת, ולכן אל תסתמכו על הקפה או משקאות אנרגיה. בלילה שלפני הצו הראשון הקפידו להיכנס למיטה בשעה סבירה ודאגו שיש לכם מספיק שעות שינה שיעזרו לכם להישאר חדים ומרוכזים במבחנים השונים.
-
תהיו עצמכם - או בקיצור: אל תנסו להיות מישהו שאתם לא. אל תסתירו מידע או תמסרו מידע שהוא לא נכון, אל תנסו להתאים עצמכם ל"טיפוסים" שאתם מנחשים שאנחנו מחפשים. תזכרו שאם תעשו כך, ייתכן ותשובצו בתפקיד שבכלל לא מתאים לכם ולאישיות שלכם.
-
התכוננו מראש - רצוי ומומלץ שתבדקו מה הדרך המהירה והטובה ביותר להגיע מהבית שלכם ללשכת הגיוס עוד לפני הצו הראשון. תכננו את הזמן נכון על מנת שלא תאחרו, וכך תוכלו להגיע למבחנים ב"ראש שקט" וללא לחצים מיותרים. כדאי שביום הזה תיקחו גם "חופש מחשבתי", ולא תתעסקו בדברים עתידיים אחרים שעלולים להיות מלחיצים כגון מבחנים או בעיות שונות.
-
קצרו לעצמכם את התהליך - כדאי שתשלחו מראש את כל הטפסים הנדרשים ותחסכו לעצמכם המתנה מתישה. שלחו את הטפסים הרפואיים הרלוונטיים ואבחונים דידקטיים אם יש ברשותכם.
-
הצטיידו במזון ושתייה - כדאי שתגיעו מראש עם מים ועם אוכל שאתם יודעים שיכול לעזור לכם להתרכז או להירגע (כמו שוקולד או חטיף קטן). דעו שניתן לאכול במהלך המבחנים ושבכל לשכה קיימת "כוורת" (שק"ם) לרשותכם.
-
אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני - זכרו שהצו הראשון הוא חד פעמי, ולכן כדאי שתבצעו את התהליך הזה בצורה הכי טובה שאתם יכולים. אם אין באפשרותכם להגיע בתאריך שנקבע לכם או שאינכם מרגישים במיטבכם ביום זה, הודיעו על כך מראש למרכז השירות של יחידת מיטב.
-
אל תילחצו לשווא
-
נכון, מדובר ביום חשוב, אבל להלחיץ את עצמכם לא יעזור ולא יוביל אתכם לתוצאות טובות יותר. נסו להגיע רגועים ושלווים - האזינו למוסיקה שעושה לכם טוב, קראו ספר או דברו עם מישהו שיודע איך להרגיע אתכם. זכרו כי אינכם נבחנים על חומר שלמדתם, אנחנו רק רוצים להכיר אתכם באמת.
יום המא"ה
יום המא"ה הוא יום העוסק במיון, איתור והתאמה, שאליו מזומנות אך ורק בנות. זהו יום חשוב להמשך תהליך המיון לצה"ל ובעזרתו צה"ל יתאים עבור המתגייסות את התפקיד הממצה ביותר. במידה וזומנת ולא התייצבת ליום זה תשובצי על פי צרכי המערכת בהתחשבות בנתוני הצו הראשון בלבד. מידע נוסף על יום זה תוכלי למצוא באזור האישי שלך או בעולם תוכן זה בציר הזמן.
מה צריך להביא איתי ליום המא"ה?
-
תעודה מזהה בתוקף
-
צו הזימון שנשלח לביתך
-
הגיעי בלבוש נח והולם (במהלך היום יש תחנה בה תדרשי להפגין כושר גופני)
טיפ – כדאי להגיע מוכנה יותר ליום המיון, כדאי לקרוא עליו באתר "מתגייסים" של יחידת מיט"ב.
שאלון העדפות
כל מלש"ב מקבל שאלון אישי ומותאם לפרופיל הרפואי שנקבע לו במהלך הצו הראשון. בשאלון מפורטת רשימה של מגוון התפקידים המוצעים למועמד בהתאם לנתוניו ולצרכי הצבא, והמלש"ב מתבקש לדרגם לפי העדפותיו האישיות. במהלך ספטמבר-אוקטובר נפתחים שאלוני העדפות לכלל המלש"בים אשר לומדים בכיתה י"ב. (לאחר סיום ההליכים בלשכות הגיוס) במידה ולא מילאת את שאלון ההעדפות שלך תשובץ על פי צרכי הצבא ונתונייך האישיים בלבד. במידה והנך מעוניין בתפקיד שלא הופיע בשאלון ההעדפות באפשרותך לשלוח בקשה אישית בצירוף המלצות למיט"ב.
המיון המתקדם
המיונים ניתנים עפ"י צרכי הצבא תוך כדי התחשבות בדירוגך בשאלון העדפות ונתונייך האישיים. ככלל, כל אחד זכאי למיון אחד בלבד, המיונים הניתנים מעבר לכך ניתנים עפ"י צרכי המערכת ושיקולה.
חשוב לדעת שישנם תפקידים רבים שאינם דורשים מיון אך מופיעים בשאלון ההעדפות.
ייתכן ולא קיבלת זימון לתפקיד שביקשת מכיוון שהוא אינו דורש מיון קדם צבאי.
גיבוש
הגיבוש הינו אחד החלקים בתהליכי המיון ליחידות הקרביות השונות. במהלכו נבחנות לעומק יכולותיו של כל מועמד שנמצא מתאים מבחינת הנתונים לתפקיד, ועבר עד כה בהצלחה את שלבי המיון הקודמים. מבחני הגיבוש בודקים את הכושר הגופני והיכולות הפיזיות של המועמד במצבים קיצוניים, אך שמים גם דגש על האופן בו הוא מתמודד עם מצבי לחץ במהלך ימים אינטנסיביים ולא פשוטים. כמו כן מתקיימים במהלכו מבחנים שמטרתם לבדוק את יכולות החשיבה והידע של המועמד ביחס לרף הנדרש. הגיבושים השונים נמשכים בין יום אחד לשבוע, בהתאם לדרישות התפקיד.
מה צריך להביא איתי ליום שדה (יום סיירות)?
-
תעודה מזהה בתוקף
-
אישור רפואי חתום על ידי רופא משפחה בתוקף של עד 30 ימים אחורה מיום ההתייצבות – ללא טופס זה לא תוכלו לעבור את המיון.
-
שצי חולצות לבנות פשוטות עם שרוולים קצרים.
-
עליכם להגיע עם בגדי ונעלי ספורט.
-
בגדים להחלפה.
-
טיפ – אפשר להגיע מוכנים יותר ליום השדה – מומלץ להתחיל להתאמן להעלאת רמת הכושר הגופני כ-3 חודשים לפחות לפני מועד יום השדה ולא לבצע פעילות אינטנסיבית בימים שלפני מועד הזימון.
יום הגיוס
מועד גיוסך ושיבוצך, יופיע באזור האישי שלך באתר מתגייסים. בבוקר יום הגיוס תתייצבו בלשכת הגיוס המרחבית. לאחר רישום קצר תישלחו לבסיס מיטב, שם תעברו את שרשרת החיול בליווי גורמי מיטב וסגל הבסיס בו תבצעו את הטירונות. התחנות אותן תעברו במהלך שרשרת החיול: ספר (במידת הצורך), צלם , צילום חלל פה ורנטגן, טביעות אצבע, אימות נתונים, מח עצם (תחנה התנדבותית), חיסונים / , D.N.A ניפוק חוגר , פנקס שבי ודסקית, קצין מיון , אפסנאות וקבלת ציוד צבאי, ועדה רפואית (לחימה). כל מתגייס/ת זכאי/ת להנפיק את כרטיס מועדון "יותר"