top of page

יציאה לשנת שירות או מכינות

Open Hands Icon

שימו לב!
ביום חמישי 14/10 יתקיים יריד חשיפה לשנת שירות ומכינות בתיכון נשר

מתעניינים בשנת שירות? מכינה? עתודה? - לחצו כאן

אז מה זו בכלל שנת שירות?!

שנת שירות (ש”ש) היא שנת פעילות התנדבותית חינוכית, ערכית, חברתית וקהילתית, המתבצעת על ידי צעירים ישראלים לפני גיוסם לצה”ל. מתנדבי שנת השירות יוצאים להתנדבות במסגרות שונות בכל רחבי הארץ או בעיר מגוריהם. ישנן מסגרות שונות כמו: פנימיות ברחבי בארץ, כפרי נוער, בתי ספר שדה, כמדריכים וככוח עזר חינוכי, כמדריכים בסניפי תנועות הנוער, במועדוניות, בבתי ספר, בחו”ל (מטעם הסוכנות היהודית), בקיבוצים שונים ברחבי הארץ ובשכונות מצוקה בערים. במהלך שנת השירות חיים בקומונה עם קבוצה קטנה של בוגרי י”ב, המתנדבים במקום מסוים. שנת השירות נעשית לפני הגיוס לצה”ל ואינה מחליפה אותו (!), בניגוד לשירות לאומי שמתבצע כתחליף לגיוס.

המתנדבים מקבלים אישור לדחיית גיוסם לצה"ל ע"י האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון.

ומה זו מכינה??

מכינה, או מכינה קדם צבאית היא מסגרת חינוכית המיועדת בעיקרה למיועדים לשירות ביטחון – בוגרי כיתות י”ב. מטרותיה: הכנת החניכים לשירות מלא בצבא הגנה לישראל, לעודד התנדבות ליחידות קרביות/מובחרות ולמסלולי פיקוד וקצונה. להעניק חוסן רוחני ופיזי לקראת המפגש עם חיי הצבא, להעשיר את עולמם הרוחני-ציוני, חינוך למעורבות חברתית ואזרחית, התנדבות בקהילות שונות. בני הנוער המצטרפים למכינה דוחים את שירותם ומתגייסים לצה”ל כשנה מאוחר מבני גילם. המכינה, בשונה משנת השירות מתרכזת בשני מישורים מרכזיים – לימודים ועשייה בקהילה. הלימודים אינם לימודים כמו בביה”ס אלא לימודים בקבוצות, טיולים, הרצאות, סדנאות ועוד. לצד הלימודים, חניכי המכינה מתנדבים במסגרות שונות ובתחומים מגוונים כגון: עבודה חינוכית עם ילדים או נוער עולה, עם ילדי ביה”ס היסודי, בני נוער בגילאי ז’-י”ב, חקלאות ועבודת כפיים, הקמת פרוייקטים בקהילה ועוד.

המכינות מתחלקות לשלושה סוגים:

1. מכינה קדם-צבאית לדתיים ולחילונים

המכינות הקדם צבאיות המשותפות לדתיים ולחילונים קמו במטרה לתת מענה לקרע החברתי במדינת ישראל והן משלבות לימודים בנושאים שונים (ציונות, חברה, יהדות, פילוסופיה וכו’) לצד עבודה קהילתית בתחומים מגוונים.

 

2. מכינה קדם-צבאית דתית

מכינה קדם-צבאית דתית היא מסגרת שנועדה לבוגרי ישיבות תיכוניות או בוגרי בתי ספר תיכוניים, ובאה להכשירם מבחינה נפשית ופיזית, במשך שנה או שנה וחצי, לשירות בצה”ל. במיוחד באה המכינה למנוע מצב שבו המפגש של הנער הדתי עם העולם החילוני במסגרת השירות הצבאי יגרום לו לנטישת החברה הדתית. מושם דגש מיוחד על לימודי הגות ומחשבה, בשילוב עם הכנה פיזית לצבא.

 

3. מכינה קדם-צבאית חילונית

אף ששמן “חילוניות”, ברוב המכינות הללו יש דגש על לימוד יסודות היהדות וערכיה, הכרת המסורת וההיסטוריה של עם ישראל, כאשר בדרך-כלל מוצגות גם זוויות מודרניות ויותר ליברליות לפרשנות, בנוסף לאלו המסורתיות. האוכלוסייה המגיעה למכינות היא מגוונת ורחבה, וכוללת, בין היתר, גם חניכים דתיים ומסורתיים, לצד חילוניים, אם כי החילוניים הם רוב.

איך אפשר לעשות שנת שירות או מכינה?

יש מספר מסגרות בהן ניתן לעשות ש”ש ומכינות. לרוב המסגרות ישנו תהליך מיונים מקדים המתרחש החל מתחילת כיתה י”ב ועד אמצע שנת הלימודים. בסביבות ינואר נסגרות הרשימות לשנות השירות והמכינות השונות ונמסרת הודעה למתקבלים. מומלץ ללכת להתמיין במספר מקומות שמעניינים אתכם במקביל וכך במקרה ולאחד מהם לא תתקבלו תהיה לכם אופציה נוספת.

 

השלבים:

  1. בחירת מסגרת או מספר מסגרות המעניינות אותי או עשויות לעניין אותי.

  2. חיפוש איש קשר מתאים – דרך אתר האינטרנט או החוברת.

  3. יצירת קשר עם אחראי המיונים ובירור מועדי המיונים.

  4. הרשמה למיונים/יום חשיפה/ראיון אישי.

  5. הגעה למיונים.

  6. ביקור במקום בו מתקיימת שנת השירות. זה יכול להיות סיור מסודר למספר י”בניקים המתעניינים או לקבוע באופן עצמאי להגיע במועד מתאים.

  7. קבלת תשובה מהארגון.

  8. חתימה על טופס דחיית שירות (דח”ש) – המסגרת אליה תתקלו תיתן לכם למלא טופס המאפשר את דחיית השירות הצבאי בשנה אחת בלבד.

  9. מפגשי גיבוש והכרות עם הקומונה.

  10. סיום י”ב ויציאה לשנת השירות!

זה פוגע בשירות הצבאי?

לא!!! להפך!!!

יציאה לשנת שירות לא פוגעת בתפקידים ובמיונים שונים לצבא. יותר מזה – יציאה לשנת שירות/מכינה מעלה את הקב”א שלכם בנק’! הצבא מכיר באפשרות הזאת ומגבה אותה. בנוסף ישנם תפקידים בהם ניסיון הדרכה או התנדבות יכול מאד לעזור. אתם עוברים את כל המיונים לצבא במהלך י”ב כרגיל ומתגייסים לתפקיד שנה מאוחר יותר. לעיתים תוכלו להתמיין שוב במהלך שנת השירות במידה ולא קיבלתם תפקיד בצבא ממנו אתם מרוצים.

בזבוז של שנה?! מה אני פראייר?!

אז זהו! ממש לא!

  • זו שנה בה יש לכם את הקרקע הטובה ביותר להתנסות בהרבה דברים ולהתפתח מאד ברמה האישית.

  • תנהלו את החיים שלכם בצורה עצמאית לחלוטין! יהיה לכם תקציב חודשי הנקרא אש”ל ומיועד לאכילה, שתיה, ליווי או לינה, אותו תבחרו כיצד לנהל וכיצד להתחלק בו.

  • תחיו ביחד, בקומונה, קבוצה של בני נוער בוגרי כיתה י”ב ותתנסו בחיים שיתופיים – על פי הרמה שתבחרו כמובן.

  • תהיו אחראים על פרוייקטים שונים ותנהלו אותם בעצמכם לגמרי – עובדה שבהחלט תוסיף לקורות החיים שלכם ולניסיון בתחום הניהולי.

  • תתבגרו ותלמדו להיות עצמאיים, להסתדר ולהתקיים בלי עזרת ההורים.

  • תכירו ותחיו במקום חדש בארץ שונה לגמרי מהעיר בה אתם גרים ומכירים.

  • תחשפו ותכירו לעומק אנשים חדשים מכל רחבי הארץ.

מתלבטים?

פנו אל צוות יחידת הנוער / הש"ש / המורות החיילות

איפה אפשר לעשות שנת שירות?

ישנם מקומות השמה רבים לשנת שירות - ניתן להיכנס לאתרים הבאים:

אתר משרד החינוך – בגוגל: "שנת שירות משרד החינוך

שנת שירות לכולם

ולבחון את מקומות ההשמה השונים

אילו  מכינות קדם צבאיות ישנן?

בשנים האחרונות מספר המכינות הקדם צבאיות גדל בהתמדה

ניתן להיכנס לאתרים הבאים:

אתר משרד החינוך – בגוגל: "מכינות קדם צבאיות משרד החינוך"

אתר מועצת המכינות הקדם צבאיות

ולבחון את פרטי המכינות

שירות לאומי

שירות לאומי הנו שירות התנדבותי בו תורמים צעירים וצעירות מזמנם וממרצם לתועלת החברה. על פי חוק השירות הלאומי, כל אזרח אשר קיבל פטור משירות צבאי, יכול להתנדב לשירות הלאומי. בתוך אוכלוסייה זו נכללים: גברים, נשים, יהודים, ערבים, חילוניים ודתיים ופטורי גיוס מכל סיבה שהיא.

 

השירות הלאומי מתבצע במסגרות שונות, אשר המרכזיות שבהן:

חינוך, רווחה, משפטים, בריאות, תחבורה, קשישים וגמלאים, משרד התמ"ת, קליטת עלייה, ביטחון פנים, איכות הסביבה, ביטחון, משרד החוץ, משרד ראש הממשלה, המוסד לביטוח לאומי, עמותות/ מלכ"רים.

 

מתנדבי השירות הלאומי הינם:

  • -בעלי פטור משירות צבאי. כל פטור, ללא קשר לסיבת הפטור, מאפשר להתחיל את תהליך הקבלה לשירות לאומי.

  • -ניתן להתחיל את השירות מגיל 17 וחובה לסיימו עד גיל 24 .

  • -בעלי רצון להתנדב במסגרת השירות הלאומי לשנה שלמה של פעילות, עם אפשרות לשנתיים.

  • -בעלי רצון לתרום ולהיתרם!

עתודות

העתודה האקדמית - מסלול בו מאפשרים לאדם החייב גיוס לצבא ללמוד לימודים אקדמיים ולממש את השירות הצבאי לאחר תום לימודיו, תוך ניצול ההכשרה שעבר לצורכי הצבא כגון: מהנדסים, רופאים ועורכי דין. במסגרת זו קיימות מספר תכניות כגון צמרת, פסגות, ברקים ועתידית.

 

תוכנית תלפיות - תוכנית שמטרתה המרכזית היא גיוס צעירים מוכשרים לצה"ל, בעלי מוטיבציה לאומית ומוטיבציה מקצועית בתחום מדעי הטבע, והכשרתם לעיסוק בתפקידים מרכזיים במערכי המחקר והפיתוח (מו"פ) הביטחוניים.

 

תוכנית חבצלות - תוכנית להכשרה אקדמית לתואר ראשון מורחב והכשרה צבאית-מודיעינית של קציני מחקר מודיעיני עבור חטיבת המחקר באגף המודיעין

 

עתודה טכנולוגית – מסלול במסגרת החטיבה העל-תיכונית ומהווה רצף ללימודים התיכוניים. במסגרת זו מאפשר צה"ל דחיית שירות לצורך המשך הלימודים בכיתה י"ג (טכנאי) ו/או י"ד(הנדסאי). המסלול מיועד לבוגרי כיתות י"ב בנתיב הטכנולוגי, שקיבלו בסוף לימודיהם התיכוניים תעודה טכנולוגית. בוגרי העתודה הטכנולוגית מתגייסים לצה"ל בהתאם לצרכיו ומשתלבים בחיילות האוויר, ים, מודיעין, חימוש ובאגף התקשוב. לאחר הגיוס משתלבים הבוגרים בקורסים ובהכשרות צה"ליות בהתאם לנדרש ובהתאם לתפקיד אותו ימלאו במהלך השירות ובהתאם לצורכי החיל הקולט.

? מה זה שנת שירות
?מה זה מכינה
? איך אפשר לעשות
?זה וגע בשירות הצבאי
?בזבוז של שנה? מה אני פראייר
? עם מי אפשר לדבר על זה
שירות לאומי
עתודות
bottom of page